Microsoft heeft Windows 11 officieel gelanceerd. Heb jij een modern systeem, dan krijg je de update vroeg of laat aangeboden. Is het een goed idee om Windows 11 meteen te installeren, of kijk je de kat beter nog even uit de boom?
Windows 11 is beschikbaar. Wie een compatibele Windows 10-computer heeft, krijgt de update vroeg of laat aangeboden via Windows Update. Upgraden is echter niet verplicht. Microsoft blijft Windows 10 nog tot 2025 ondersteunen met beveiligingsupdates zodat je gerust nog enkele maanden of zelfs jaren bij je huidige besturingssysteem kan blijven. Moet je ingaan op de update? We zetten enkele argumenten pro en con op een rijtje.
Waarom je wél moet upgraden
1. Het is geen drastische upgrade
Windows krijgt met Windows 11 een nieuwe naam maar is eigenlijk niet zo’n nieuw besturingssysteem. Het OS sluit dichter dan ooit aan bij zijn voorganger. Bij de lancering van Windows 10 beloofde Microsoft dat het OS de laatste genummerde versie van Windows zou zijn. Voortaan zou Microsoft op het besturingssysteem verder bouwen met incrementele updates. Windows 11 toont dat CEO Satya Nadella van gedacht is veranderd, al is de realiteit genuanceerder.
Windows 11 kan je perfect zien als een grote feature-update van Windows 10. Laat je niet vangen door de nieuwe visuele stijl: heel veel verandert er niet. De aanpassingen die wel opvallen zijn bovendien hoogstnodig en werken tekortkomingen in Windows 10 weg.
2. Het is gratis
Windows 11 is een volledig gratis upgrade voor Windows 10. Ontwikkelaars sleutelden jaren aan het besturingssysteem en jij kan zonder een cent extra uit te geven aan de slag met hun werk. Waarom zou je niet intekenen op een gratis vernieuwde versie van wat je vandaag gebruikt?
3. Microsoft voorziet structuur
Eigenlijk is het een schande dat het er tijdens het Windows 10-tijdperk niet van kwam, maar met Windows 11 neemt Microsoft eindelijk het instellingenmenu onder handen. Wie iets van consequentie wil aanpassen, hoeft niet meer in het configuratiescherm te duiken. Met Windows 11 geeft Microsoft je eindelijk op een overzichtelijke manier toegang tot alle knoppen.
4. Beter werken met meerdere schermen
Windows 11 kan veel beter dan zijn voorganger om met externe schermen met een hoge resolutie. Het OS onthoudt waar vensters stonden wanneer je een laptop loskoppelt en opnieuw aansluit, en geeft je bovendien heel wat handige extra opties om vensters naast elkaar te ordenen. Zo kan je voortaan tot vier programmavensters op één display opstellen zonder gepruts.
5. De installatie is naadloos
Dit argument spreekt voor zich: Microsoft voorziet een naadloze upgrade van Windows 10 naar Windows 11. Je computer zal op de achtergrond even zwoegen, maar wanneer het proces is afgelopen, kan je meteen verder werken. Al je programma’s blijven geïnstalleerd en Windows 11 is compatibel met alle Windows 10-software. Zelfs je instellingen blijven behouden.
Waarom je niét wil of hoeft te upgraden
1. Windows 11 is geen grote stap vooruit
Windows 11 is weinig meer dan een functie-upgrade van Windows 10. De grootste vernieuwing is de ondersteuning voor Android-toepassingen en die is op het moment van lancering nog niet beschikbaar. Verder krijg je vooral visuele verbeteringen zonder grote structurele stappen voorwaarts. Als je niet upgradet, zal je voorlopig dus niet veel missen.
2. Een upgrade is een risico
In theorie loopt een upgrade van Windows 10 naar Windows 11 zonder problemen, maar er is een reden dat Microsoft het OS gefaseerd uitrolt. Windowsgebruikers hanteren een extreem divers portfolio aan hardware met daarop veel verschillende combinaties software. Microsoft heeft niet iedere eventualiteit onderzocht. Bij andere grote (en kleine) updates van Windows zagen we steevast een minderheid die geconfronteerd werd met vervelende bugs. De kans is niet zo groot maar anderzijds: waarom zou je niet even wachten totdat enthousiastere gebruikers de rol van proefkonijn op zich hebben genomen?
3. Alles ziet er net ietsje anders uit
Microsoft stopt het besturingssysteem in een nieuw jasje en dat is voor de meeste mensen een goede zaak. Niet iedereen is even technisch onderlegd en heel wat Windowsgebruikers houden vast aan hun vertrouwde omgeving. Kleine aanpassingen kunnen voor grote verwarring zorgen. Zeker voor organisaties met werknemers die zich niet zo vertrouwd voelen met een pc, kan het geen kwaad om die verwarring te vermijden. Door de upgrade even uit te stellen, kan je bijvoorbeeld enkele trainingen op maat uitwerken om de schok te verkleinen.
4. Niet alle systemen zijn compatibel
Een individuele computer upgraden is geen probleem, maar wat met alle systemen binnen één bedrijf. Voor beheerders is het eenvoudiger wanneer iedereen met hetzelfde besturingssysteem werkt. Microsoft kiest echter voor bijzonder strikte systeemvereisten waardoor er veel systemen uit de boot vallen. In zo’n scenario kan je net zo goed wachten met de stap naar Windows 11. Vroeg of laat is het toch tijd om oude systemen te vervangen. Misschien is een upgrade rond die periode wel interessanter.
5. Windows 10 blijft ondersteund
Microsoft blijft nog tot 2025 updates uitrollen voor Windows 10. Daarbij gaat het niet alleen om beveiligingsupdates maar ook functionele verbeteringen. Op het vlak van functies zouden we niet teveel verwachten, maar het illustreert dat zelfs Microsoft het een perfect normale beslissing vindt om nog even te wachten. Haast en spoed is zelden goed: Windows 10 ken je en werkt. Geef het nog een jaar of twee en kijk dan eens naar de staat van Windows 11. Het OS zal volwassener zijn en je kan in principe alsnog vlekkeloos overstappen.
Wat te kiezen?
Aan argumenten geen gebrek dus. Wat ons betreft is er geen foute keuze, al speelt de context een belangrijke rol. Ben je wat technologisch onderlegd, dan zouden we een upgrade aanraden. Er is niet echt een nadeel aan een upgrade naar Windows 11 en zo raak je meteen vertrouwd met het nieuwste wat Microsoft te bieden heeft.
Dat geldt minder in een bedrijfscontext. In dat geval zouden we zelf nog enkele maanden wachten totdat kinderziektes ontdekt en opgelost zijn. Misschien heeft Microsoft deze keer wel alle problemen vermeden maar dan nog is er geen nadeel aan uitstel. We raden echter aan om ook geen eeuwigheid te wachten. Een traag upgradebeleid is één van de voornaamste oorzaken van malware besmettingen. Binnen je organisatie is het interessant om je zo flexibel mogelijk op te stellen en upgrades zo vlot mogelijk door te voeren. Een dergelijke cultuur wapent je namelijk tegen heel wat misbruik.
Door: Harry de Koning; DCTE